banner2

 

Το Σουφλί του Έβρου είναι στο βορειότερο νομό της Ελλάδας. Δίπλα στα σύνορα με την Τουρκία και τη Βουλγαρία αποτέλεσε από τα τέλη του 19ου αιώνα κέντρο εμπορικών συναλλαγών μιας και η θέση του στην καρδιά της Θράκης έκανε το Σουφλί πολυπολιτισμικό και δραστήριο. Μετά το 1920 βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής με την παραγωγή μεταξιού που το έκανε διάσημο σε κάθε γωνιά της Ελλάδος κα της Ευρώπης. Μια θέση στο χάρτη που δικαιολογεί τις καταβολές και τις πολιτιστικές μας αναφορές. Από τα Βυζαντινά σχέδια στους τσεβρέδες μας, από την παράδοση στο μακραμέ και τη δαντέλα μέχρι και την παράδοση στα μαντήλια μας.

Η γιαγιά μου Σοφία Μπουρουλίτη ξεκίνησε να πουλάει τα μεταξωτά της κεντήματα γύρω στο 1978 που μέχρι τότε έφτιαχνε για εργοστάσια και άλλες επιχειρήσεις. Κεντήματα που σε συνδυασμό με το μοναδικό μετάξι του Σουφλίου δημιούργησαν τάση, ποιότητα  και την αναγνωρίσιμη ταυτότητα του μεταξωτού χειροποίητου κεντήματος που τα έκαναν διάσημα.

Άνθρωποι μερακλήδες ταξιδεύουν από όλη την Ελλάδα για να βρεθούν κοντά στην Οικοτεχνία μας και να επιλέξουν τα εξαιρετικής ποιότητας και τέχνης εργόχειρά μας. Η Οικοτεχνίας μας ξεχωρίζει για την ειδίκευση που κατέχουμε εδώ και 40 χρόνια στο χειροποίητο κέντημα, στη χειροποίητη δαντέλα, μακραμέ, κρόσσι, πλεκτό. Δουλειές που σήμερα σχεδόν αφανίστηκαν από την αγορά.

Η αγάπη της οικογένειας μου για την Θρακιώτικη παράδοση και την Λαϊκή μας τέχνη ήταν και ο λόγος που δημιουργήσαμε και το Λαογραφικό Μουσείο Σουφλίου «Τα Γνάφαλα». Η μανία του παππού μου να μαζεύει και η τρέλα του πατέρα μου να τα εκθέσει. Η προσήλωση μας στην πιστή αναπαραγωγή των παλαιών κεντημάτων και η όρεξη μας να εξελίξουμε το εργόχειρό και το διακοσμητικό αντικείμενο σπιτιού μας οδήγησε σε νέες κατασκευές με γνώμονα τις τάσεις τις μόδας, σύγχρονα χρώματα, νέα επίπλωση, πρακτικές κατασκευές που έπρεπε να λάβουμε υπόψιν μας για τη νέα νοικοκυρά.

Έχουμε μπει στον χώρο του μεταξωτού αξεσουάρ δυναμικά τα τελευταία 25 χρόνια δημιουργώντας μαντήλια, φουλάρια και εσάρπες μεταξωτές ακολουθώντας κάθε χρόνο τις τάσεις που επιτάσσει η μόδα. Έχουμε φτιάξει μαντήλια για το πωλητήριο του Μουσείου της Ακρόπολης καθώς και πολλά ακόμα επιχειρηματικά δώρα με σχέδια κατόπιν παραγγελίας και ειδικές κατασκευές για σχεδιαστές μόδας. Μιας και είμαστε κατασκευαστές μπορούμε να φτιάξουμε ότι μας ζητήσουν κατόπιν ειδικής παραγγελίας.

Εδώ και 10 χρόνια που έχουμε αρχίσει μια νέα μόδα στο κόσμημα και το αξεσουάρ με κοσμήματα που κατασκευάζονται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα και μεταξωτά υφάσματα και μεταξωτά νήματα. Ακόμα σε εμάς θα βρείτε και τα μοναδικής ομορφιάς στέφανα με κουκούλι και μετάξι καθώς και πολλά ακόμα συμπληρωματικά δημιουργήματα για το γάμο αλλά και τη βάπτισή σας.

Η Οικοτεχνία μας εδώ και πολλά χρόνια ταξιδεύει τα προϊόντα μας σε εκθέσεις ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό διαφημίζοντας τη μοναδική μας τέχνη. Εδώ και 25 χρόνια το όνομα Μεταξωτά Σουφλίου Μπουρουλίτη έχει αναγνωριστεί σαν όνομα σχετισμένο με την ποιότητα, το χειροποίητο, το Ελληνικό. Προϊόντα μας ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μέσα από τον τουρισμό και τα τουριστικά καταστήματα που μας επιλέγουν κάνοντας γνωστή τη λαϊκή μας Ελληνική τέχνη σε κάθε γωνιά. Αν θέλετε κι εσείς δημιουργίες μας στο κατάστημά σας δεν έχετε παρά να μας επισκεφθείτε στη μεγαλύτερη έκθεση «Τέχνημα και Λαική Τέχνη» που παίρνουμε μέρος τον Ιανουάριο στην Αθήνα.

Επιλέγοντας μια δημιουργία της Οικοτεχνίας μας μη ξεχνάτε πως επιλέγετε ένα κομμάτι της Ελλάδας μας, δίνοντας έναυσμα σε εμάς και τις οικογένειες που δουλεύουν μαζί μας να παραμείνουν και να αγωνιστούν στο ακριτικό Σουφλί στην επαρχεία της Θράκης όπου εδρεύει η Οικοτεχνία μας.

Η Οικογένεια μας σας ευχαριστεί.